Op de Psychotherapiepraktijk Mauritsstraat werken vrijgevestigde psychotherapeuten die zijn opgenomen in het overheidsregister van psychotherapeuten. Behandelingen worden vergoed via uw verzekering.
Psychotherapie is een behandelvorm die wordt toegepast bij psychische
klachten en problemen. De therapie bestaat uit gesprekken met een deskundige
hulpverlener: de psychotherapeut.
In de gesprekken bespreekt u als cliënt uw klachten en problemen met de psychotherapeut.
De psychotherapeut lost geen problemen voor u op, maar hij of zij helpt u nare
dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties
anders aan te pakken. Het doel van de therapie is de psychische klachten en
problemen op te heffen of zoveel te verminderen dat u er minder last van heeft.
De problemen waarvoor mensen in psychotherapie gaan zijn heel verschillend.
Voorbeelden van psychische klachten zijn: angsten, depressies, fobieën en
dwanghandelingen als ook terugkerende problemen in contacten met andere mensen.
Ook hebben psychotherapiecliënten vaak problemen of onzekerheden op het
gebied van hun zelfbeeld/identiteit en hun gevoel van eigenwaarde. In een
aantal gevallen liggen negatieve ervaringen aan deze problemen ten grondslag.
Ook kunnen problemen verband houden met de overgang naar een nieuwe levensfase
of met het verlies van een bepaald levensperspectief.
Aanmelding vindt over het algemeen plaats na een verwijzing door uw huisarts. Meestal geven huisartsen een lijst van psychotherapeuten mee, waaruit men zelf een keuze kan maken. U kunt zich telefonisch aanmelden, zowel tijdens als buiten kantooruren. Wanneer we niet zelf de telefoon kunnen beantwoorden kunt u een boodschap achterlaten op het antwoordapparaat. Ook kunt u zich aanmelden per e-mail.
Wij zijn aangesloten bij de stichting 1nP. Een deel van onze behandelingen is daar ondergebracht. U kunt zich dan ook via de website van 1nP aanmelden. We voeren echter ook behandelingen uit die niet bij 1nP zijn ondergebracht.
De psychotherapeutische behandelingen op onze praktijk worden vergoed via uw verzekering. Eigen risico wordt niet vergoed en moet u zelf betalen. De kosten worden door ons of door 1nP, rechtstreeks gedeclareerd bij uw verzekering, tenzij daar met u een andere afspraak over wordt gemaakt. De vergoeding van de behandeling hangt samen met de diagnose die na de intake is gesteld. Er zijn enkele diagnoses waarbij de behandeling niet wordt vergoed. Als dat bij u het geval is bespreken we dat uiteraard met u.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient u verzekerd te zijn voor ziektekosten, en in het bezit te zijn van een schriftelijke verwijzing van uw huisarts. Wij zullen u vragen naar een geldig identiteitsbewijs, uw verzekeringspasje en de verwijsbrief.
Wanneer u zich hebt aangemeld via 1nP wordt de procedure van 1nP gevolgd.
Wanneer u zich rechtstreeks bij ons heeft aangemeld wordt u na uw aanmelding binnen enkele dagen teruggebeld door één van de psychotherapeuten. Indien er plaats is, wordt u direct een eerste afspraak aangeboden. Als er geen plaats is, kunt u op een wachtlijst worden geplaatst. Wanneer de wachttijd meer dan 10 weken is wordt de wachtlijst gesloten en krijgt u het advies verder te zoeken via de website van de LVVP of van de VGCt. De ervaring leert dat het meestal wel lukt een collega te vinden waar men op korte termijn terecht kan.
Een psychotherapeutische behandeling wordt voorafgegaan door enkele z.g intake-gesprekken. Hierin wordt ingegaan op de reden van aanmelding, en wordt andere relevante informatie in kaart gebracht. Vaak wordt u ook gevraagd enkele vragenlijsten in te vullen. Doel van de intake is het krijgen van een beeld van de behandelmogelijkheden.
Het is prettig als u bij het eerste gesprek de verwijzing van uw huisarts meeneemt, uw BSN of sofi-nummer, en naam en polisnummer van uw ziektekostenverzekering.